Lesesal
Generell informasjon:
IKA Trøndelags bestand formidles på ei forskercelle i Maskinistgata 1.
For å booke tid på forskercella, ta kontakt med oss per e-post eller telefon. I utgangspunktet vil den være tilgjengelig aktuell dag innenfor avtalt tidspunkt, eventuelt innenfor kjernetiden 09:00-14:30

For mest mulig effektiv bruk av din tid på lesesalen, anbefaler vi at du tar kontakt med oss i god tid før ditt besøk.

5. brigades regimentsfaner

8. november 1914 mottok ordfører Bjørgan i Agdenes en konvolutt inneholdende en liten trykksak. Teksten i heftet var et bearbeidet manus av et foredrag holdt av kaptein Høyer i Trondhjems militærforening en drøy måned tidligere.

[Agdenes-214.14-konvolutt-liten]

Klikk på bildet for stor versjon.

 
[Agdenes-214.14-5regiment-historie1]

Klikk på bildet for stor versjon.

Foredraget ga en redegjørelse for innskriftene på de faner som var blitt overlevert Nordenfjeldske dragonregiment og ellevte, tolvte og trettende infanteriregiment av femte brigade.

At denne var stilet til ordføreren i herredet som huset Agdenes festninger, kan sees som en del av opprustningen høsten 1914. Her ble det trukket veksler på og henvist til tidligere tiders bragder for den delen av den norske hær som forestod bemanningen av festningsverkene på Agdenes.

På samtlige tre infanteriregimenters faner, finnes innskriften «Frøsøn 1644, 1657». Første årstall viser til den norske hærs bloddåp under Hannibalsfeiden 1644-45. Det Trondhjemske regiment ble stasjonert i Jämtland i januar 1644, men ble presset tilbake til Trøndelag i mars.

Kort tid etter gikk de igjen inn i Jämtland og tok Frøsøn skanse etter sju ukers beleiring. Gjennom Brömsebrofreden av 1645, tilfalt Jämtland, sammen med Herjedalen, Idre og Særna, likevel Sverige, da krigen ellers for Danmark-Norge gikk mindre bra.

Årstallet 1657 viser til Krabbekrigen 1657-60. Det første året gikk Jørgen Bjelke mot Sverige med 2000 mann, da det Trondhjemske regiment var forsterket med både kavaleri og artilleri fra det bergenshusiske regiment. Igjen endte det med beleiring av Frøsøn skanse, denne gang i seks uker. Planen var å gå videre mot Falun kobberverk, men han ble beordret sørover. Også denne gang fikk det lite innvirkning på krigen, som med Roskildefreden overførte Båhuslen og Trondhjems len til Sverige

[Agdenes-214.14-5regiment-historie2-3]

Klikk på bildet for stor versjon.

Alle regimenter i 5. brigade har årstallet 1677, mens stedsnavnene som nevnes er forskjellige. Vi finner her Marstrand-Carlsten, Jämtland og Oviken. Dette var kamper første og andre trondhjemske regiment var involvert i under Gyldenløvefeiden 1675-79.

Neste årstallrekke er 1713, 1714, 1715 og 1716, og faller inn under Den store nordiske krig. Fanene dokumenterer trønderske regimenters deltakelse i beleiringen av festningen Tønning i Holstein, byen Stralsund i Pommern og forsvaret av Fredrikshald mot kong Karl XII angrep.

[Agdenes-214.14-5regiment-historie4-5]

Klikk på bildet for stor versjon.

Neste årstall er 1808 og viser til slaget ved Trangen ved Flisaelva i Åsnes under den svensk-norske krigen 1808-09.

Den seneste innskriften er «Lier – Matrand 1814» og refererer til den svensk-norske krigen i 1814. Slaget trekkes frem det som det eneste lyspunktet i den serie med norske tilbaketrekninger som resulterte i unionen med Sverige.

[Agdenes-214.14-5regiment-historie6-7]

Klikk på bildet for stor versjon.

Skriftet avsluttes med å nevne trøndersk deltakelse i fremmed krigstjeneste under danskeveldet.

[Agdenes-214.14-5regiment-historie8]

Klikk på bildet for stor versjon.

Det lille heftet er et typisk eksempel på historiene som kan skjule seg i eldre arkiver, hvor rundskriv og andres trykksaker i regelen ikke er fjernet gjennom kassasjon.

Last ned hele heftet  Femte brigades regimentsfaner [PDF-leser kreves for å vise denne filen] [pdf-fil 5 391 kB]

Kilder:

  • Agdenes kommune I, sentraladministrasjonen, Saksarkiv ordnet kronologisk (IKA/A-3362/Da/L0004)
  • Hannibalsfeiden [ekstern lenke Lokalhistoriewiki.no]
  • Krabbekrigen [ekstern lenke Store Norske Leksikon]
  • Den_store_nordiske_krig [ekstern lenke Wikipedia]
Tekst og research: Pål K. Langøien/IKA Trøndelag 2014.
Notiser
Lysark fagdag
Her kan du laste ned lysarkene fra fagdagen 5. desember 2024. I kronologisk rekkefølge:  Muligheter og barrierer for kunstig intelligens
Fagdag 5/12
Vi har gleden av å ønske velkommen til fagdag torsdag 5/12. Fagdagen er nå fulltegnet. Hovedtema er teknologiske løsninger og muligheter innen
Artikler
Veileder for prosjektdokumentasjon – forslag til håndtering og bevaring
I samarbeid med Inderøy, Levanger og Malvik kommune har vi utarbeidet en veileder for dokumentfangst i kommunale prosjekt. Veilederen gir en kort
Byggearbeidene igang på taket av Dora
I ekstraordinært representantskapsmøte av 24. august 2023, ble det vedtatt at IKA Trøndelag flytter tilbake til Dora. Nytt magasin og
Utstilling
Etter bybrannen i Levanger 1877 tok formannskapet initiativ til å starte en...