Vi markerer den internasjonale arkivdagen 9. juni med en liten morsomhet i forbindelse med at det er 100 år siden den såkalte forbudstiden ble innført i Norge.
Brennevinsforbudet, som i Norge varte fra 1916 til 1927, startet som et midlertidig forbud i forbindelse med jule- og nyttårshøytiden. Etter en henvendelse fra politimestrene i landets tre største byer på nyåret 1917 og en folkeavstemning i 1919, ble imidlertid forbudet først forlenget og så lovfestet.
Men alkohol har lange tradisjoner i folkemedisinen, og også et flertall av leger på denne tiden holdt på alkoholens medisinske egenskaper. Både leger, tannleger og veterinærer hadde i starten mulighet for å skrive ut resepter på alkohol. Noe som etter sigende ble gjort i stort monn.
Fra forsyningnemnda i Selbu har vi bevart både uutfylte og utfylte kort for «Anvisning for kjøp av 1/2 fl. sykebrennevin». Disse bevarte eksemplarene er påført at de må benyttes før 5. desember 1918. Anvisningene er utstedt av Statens Rationeringsdirektorat og er gitt skjemanummer 123. Pasienten hadde anledning til å velge mellom en halv flaske konjakk, whisky eller akevitt.
Fra Bergen kjennes en tiltale mot en Dr. Falkenberg som skrev ut 8.859 resepter på konjakk mot spanskesyken. Han ble visstnok frikjent etter en «munter» vitneforklaring. Fra høsten 1923 ble reseptloven strammet inn, og salget av medisinsk alkohol falt dramatisk.
Kilder:
Tekst og research: Pål Kristen Langøien/IKA Trøndelag 2016