IKA Trøndelag og Museene i Sør-Trøndelag/Orkla Industrimuseum har startet opp et samarbeidsprosjekt med formål å ordne og gjøre tilgjengelig arkivene etter Orkla Grube-Aktiebolag og datterselskaper.
Prosjektet har nettopp kommet i gang og har mottatt 330 000 kr. i støtte fra Riksarkivet, 200 000 kr. fra MiST og 30 000 fra Sør-Trøndelag Fylkeskommune for det første året. I løpet av 2017 er det forventet om at omkring 100 hyllemeter arkiv skal være ordnet og tilgjengelig. Det er datterselskapet Salvesen & Thams sitt arkiv som står først for tur.
Dette er bare starten på et flerårig prosjekt, ettersom arkivene består av omkring 800 hyllemeter samt ca. 16 000 kart og tegninger. Mens de eldste arkivstykkene er fra kobberverkstiden på 1600-tallet, er det fra 1900-tallet de store mengdene med arkivmateriale finnes. Disse gir en grundig dokumentasjon av framveksten av Orkla-konsernet fra starten i 1904 med Christian Thams som gründer, til gruvenedleggelsen og omstillingen som skjedde mot slutten av århundret.
Prosjektmidlene gir IKA Trøndelag anledning til å ansette en ordningsarbeider som skal rense, ordne og registrere arkivet, og når prosjektåret er omme vil arkivet bli tilgjengelig i våre lokaler i Trondheim, og kataloginformasjon vil bli lagt ut på www.arkivportalen.no.
Når Orkla Industrimuseum får bygd sitt nye museumsbygg som nå er under planlegging, er det meningen at arkivene skal flyttes dit og bli tilgjengelig for besøkende på Løkken Verk.
IKA Trøndelag er koordinator for privatarkivarbeidet i Sør – og Nord-Trøndelag med midler fra fylkeskommunene og skal virke som et bindeledd mellom Riksarkivet og institusjoner som oppbevarer privatarkiver. I den forbindelse holder IKA Trøndelag kurs, kartlegger privatarkiver, veileder museer og historielag som oppbevarer privatarkiver og utarbeider samarbeidsplaner mellom institusjoner som driver med privatarkivarbeid.
Samarbeidet med Orkla Industrimuseum for å redde arkivet etter Orkla Grube-Aktiebolag er et eksempel på hva IKA som privatarkivkoordinatorer kan engasjere seg i.