Lesesal
Generell informasjon:
IKA Trøndelags bestand formidles på ei forskercelle i Maskinistgata 1.
Åpningstider:
Faste åpningstider forskercella:
Tirs- og torsdag: 10:00 - 15:00

Ut over dette holder vi åpent etter avtale innenfor kjernetiden 09:00-14:30

For mest mulig effektiv bruk av din tid på lesesalen, anbefaler vi at du tar kontakt med oss i god tid før ditt besøk.

Orkla Grube-Aktiebolags arkiver tilgjengeliggjøres

Publisert 30. september 2016 av Pål Langøien

IKA Trøndelag og Museene i Sør-Trøndelag/Orkla Industrimuseum har startet opp et samarbeidsprosjekt med formål å ordne og gjøre tilgjengelig arkivene etter Orkla Grube-Aktiebolag og datterselskaper.

ill_orklaiboks_s

Innholdet i arkivboksene produsert av snekkervekstedet på 50-tallet med årvis korrespondanse.

Prosjektet har nettopp kommet i gang og har mottatt 330 000 kr. i støtte fra Riksarkivet, 200 000 kr. fra MiST og 30 000 fra Sør-Trøndelag Fylkeskommune for det første året. I løpet av 2017 er det forventet om at omkring 100 hyllemeter arkiv skal være ordnet og tilgjengelig. Det er datterselskapet Salvesen & Thams sitt arkiv som står først for tur.

Dette er bare starten på et flerårig prosjekt, ettersom arkivene består av omkring 800 hyllemeter samt ca. 16 000 kart og tegninger. Mens de eldste arkivstykkene er fra kobberverkstiden på 1600-tallet, er det fra 1900-tallet de store mengdene med arkivmateriale finnes. Disse gir en grundig dokumentasjon av framveksten av Orkla-konsernet fra starten i 1904 med Christian Thams som gründer, til gruvenedleggelsen og omstillingen som skjedde mot slutten av århundret.

Prosjektmidlene gir IKA Trøndelag anledning til å ansette en ordningsarbeider som skal rense, ordne og registrere arkivet, og når prosjektåret er omme vil arkivet bli tilgjengelig i våre lokaler i Trondheim, og kataloginformasjon vil bli lagt ut på www.arkivportalen.no.

Når Orkla Industrimuseum får bygd sitt nye museumsbygg som nå er under planlegging, er det meningen at arkivene skal flyttes dit og bli tilgjengelig for besøkende på Løkken Verk.

IKA Trøndelag er koordinator for privatarkivarbeidet i Sør – og Nord-Trøndelag med midler fra fylkeskommunene og skal virke som et bindeledd mellom Riksarkivet og  institusjoner som oppbevarer privatarkiver. I den forbindelse holder IKA Trøndelag kurs, kartlegger privatarkiver, veileder museer og historielag som oppbevarer privatarkiver og utarbeider samarbeidsplaner mellom institusjoner som driver med privatarkivarbeid.

Samarbeidet med Orkla Industrimuseum for å redde arkivet etter Orkla Grube-Aktiebolag er et eksempel på hva IKA som privatarkivkoordinatorer kan engasjere seg i.

ill_orklamangebokser-s

Materialet ble pakket om i mottaksrommet.

ill_orklarbk_s

Arkivboksene fikk bein å gå på under ompakkinga.

Notiser
Inntak papir åpent igjen
I dag 7. oktober åpner vi for mottak av papirarkiver igjen etter en inntaksstopp på et drøyt halvår i forbindelse med flytting av ansatte og
Trøbbel med e-post
Som en følge av serverflytting hos domeneleverandør, har vi ikke fått inngående e-poster denne uken. Det jobbes med å rette feilen, men om
Artikler
Veileder for prosjektdokumentasjon – forslag til håndtering og bevaring
I samarbeid med Inderøy, Levanger og Malvik kommune har vi utarbeidet en veileder for dokumentfangst i kommunale prosjekt. Veilederen gir en kort
Byggearbeidene igang på taket av Dora
I ekstraordinært representantskapsmøte av 24. august 2023, ble det vedtatt at IKA Trøndelag flytter tilbake til Dora. Nytt magasin og
Utstilling
Etter bybrannen i Levanger 1877 tok formannskapet initiativ til å starte en...