Kommende hendelser
  December 2021  
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Lesesal
Generell informasjon:
IKA Trøndelags bestand formidles gjennom lesesalen i Båtmannsgata 4.
Åpningstider:
Faste åpningstider lesesalen Båtmannsgata:
Tirs- og torsdag: 10:00 - 15:00

Ut over dette holder vi åpent etter avtale innenfor kjernetiden 09:00-14:30

For mest mulig effektiv bruk av din tid på lesesalen, anbefaler vi at du tar kontakt med oss i god tid før ditt besøk.

Finn massemordersken Belle Gunness i Arkivsenterets kilder!

[Innbygda skole, Extraktprotokoll 1865-1897]

Kildehenvisning: IKA Trøndelag, Selbu kommune, 260.058 Innbygda skole “Extraktprotokoll 1865-1897”

[ Belle Gunness som ung]

Belle Gunness som ung. Bilde utlånt av Selbu kommune.

[Den utbrente kjelleren hvor likene ble funnet]

Den utbrente kjelleren hvor likene ble funnet. Bilde utlånt av Selbu kommune.

I disse dager er det 100 år siden den beryktede Belle Gunnes, som var født og oppvokst i Selbu, angivelig tok livet av sine tre barn i en brann i huset sitt i La Porte i USA.

I arkivene her i Arkivsenteret kan vi finne mange spor etter Belle Gunnes. Hennes virkelige navn var Brynhild Paulsdatter Størset. Hun var født i 1859, og begynte i 1867 ved Innbygdens kredsskole i Selbu. Under ser du en skoleprotokoll fra denne skolen. Klikk på bildet og se om du finner Brynhild Paulsdatter Størset!

Protokollen viser at elevene fikk undervisning i bibelhistorie, salmer, forklaring, læsning, skrivning, regning og sang. Brynhild hadde fine karakterer, med unntak av i faget sang. Dette skoleåret hadde hun dessuten temmelig høyt fravær, i alt 11 “forsømte Dage”.

I 1881 emigrerte Brynhild til Amerika, og tok etterhvert navnet Belle. Utvandringsprotokollen finnes i Statsarkivet her ved Arkivsenteret. Belle giftet seg tre ganger i Amerika, og alle hennes ektemenn døde på mystisk vis.

Den 28. april 1908 brant huset hvor Belle, hennes mann, og tre barn bodde. I ruinene fant man likene av Belles tre barn, samt et hodeløst lik av en kvinne. Hvorvidt det hodeløse liket var Belle ble det store mysterium og stridstema. Bildet under viser åstedet under utgraving.

Det ble beordret videre etterforskning på branntomta, og etterhvert ble det gravd fram til sammen 10 lik. Saken vakte internasjonal oppmerksomhet, og snart krydde det av journalister og nysgjerrige ved branntomta. Ray Lamphere, en håndtverker som hadde jobbet for Belle, ble siktet for drap og ildspåsettelse. Han ble dømt for det sistnevnte. Lamphere hevdet til sin død at Belle hadde rømt. Politiet fikk også mange tips fra folk som mente de hadde sett Belle i live etter brannen.

Nå skal det hodeløse liket av kvinnen som ble funnet i brannruinene graves opp, og forskere skal forsøke å finne ut om dette virkelig er liket av Belle Gunnes. DNA fra liket skal sammenlignes med DNA på frimerkene på brev Belle sendte til ektemannen.

Og hvordan gikk det med Belles siste ektemann?

Belle Gunness var nylig tema i TV-programmet “Schrødingers Katt” på NRK1. Se TV-innslaget her!
NRK og Schrødingers katt var også innom Arkivsenteret for å gjøre research til innslaget: Les nettartikkel på nrk.no.

Tekst og reserach: Erik Roll/IKA Trøndelag 2008

Notiser
Redusert aktivitet
Store deler av IKA Trøndelag deltar denne uka på den årlige KAI-konferansen. Dette kan føre til noe lengre svartid for publikum. Konferansen
Lesesal
Jamført med nasjonale og lokale føringer for smittevern, åpner vi lesesalen delvis igjen. Vi holder imidlertid bare åpent etter avtale. Dette
Artikler
[IKA logo]
Ledig stilling som rådgiver formidling
IKA Trøndelag har ledig stilling som rådgiver i 100% fast stilling på saksbehandling, Asta-registrering og oppgaver knyttet til depot. Av
Kulturminner og privatarkiv – Prosjekt for bevaring og formidling av privatarkiv knyttet til Levanger kulturmiljø
I år er vi så heldige å ha fått tildelt prosjekt- og utviklingsmidler fra Riksarkivet for et nytt privatarkivprosjekt. I bevarings- og
Utstilling
Etter bybrannen i Levanger 1877 tok formannskapet initiativ til å starte en...